Piata la termen (SIBEX)

Pentru a putea aborda aspectele legate de mecanismul de tranzactionare al contractelor futures pe piata SIBEX trebuie inteleasa foarte bine in primul rand notiunea de „contract futures”, impreuna cu implicatiile pe care tranzactionarea unui contract futures le au asupra partilor contractului.

Contractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde/cumpara o cantitate standard de active cu livrarea in viitor la o data numita scadenta” si la un pret negociat in momentul incheierii tranzactiei, totul in baza unor clauze standardizate.

Desi derivatele au fost lansate relativ recent pe piata romaneasca de capital, avantajele evidente oferite de acestea au fost repede identificate si puse in practica de catre investitori, cele mai importante fiind sintetizate de termenii tranzactii in marja” si vanzare in lipsa”.

Pentru a tranzactiona contracte Futures, un client trebuie mai intai sa depuna in contul societatii VIENNA Investment Trust o suma de bani numita marja. Aceasta marja este o garantie ca cel care castiga isi va incasa banii, iar cel care pierde ii va plati. Tranzactiile Futures nu se finalizeaza cu livrarea activului suport de la baza contractului. Aproape toate tranzactiile Futures se lichideaza prin plata in lei a diferentelor dintre pretul la care a fost realizat contractul si pretul activului suport la scadenta. O alta varianta este lichidarea contractului inainte de scadenta, printr-o operatiune de sens contrar.

Cum poti sa obtii profit din tranzactionarea contractelor futures?

Cumpara ieftin si vinde scump – indiferent in ce ordine – sau cumpara cand anticipezi o crestere a pretului si vinde cand anticipezi o scadere a pretului.

Optiuni

Optiunile sunt contracte standardizate care dau cumparatorului lor dreptul – dar nu si obligatia – de a cumpara sau vinde un anumit activ suport (marfa, titlu financiar sau instrument monetar) la o data viitoare, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. In schimbul acestui drept, cumparatorul optiunii va plati vanzatorului acesteia o suma numita prima. Prima este singurul element negociabil in cazul optiunilor, restul elementelor fiind standardizate, chiar si pretul la care se va realiza tranzactia, numit pret de exercitare. Optiunile tranzactionate la Sibex au ca activ suport contracte Futures, deci dau cumparatorului dreptul de a cumpara/vinde contracte Futures. Atunci cand cumparatorul decide sa isi exercite dreptul de a cumpara/vinde conferit de optiune, vanzatorul este obligat sa se constituie in contraparte.

Pentru a incepe sa investiti pe aceasta piata, trebuie doar sa va creati un cont de tranzactionare contactand VIENNA Investment Trust. Unul dintre brokerii nostri specializat in tranzactiile pe aceasta piata va vor da lamuriri suplimentare si va vor comunica cum puteti incheia un contract de intermediere cu VIENNA Investment Trust. Procedura de tranzactionare si deschidere de cont este similara celei de tranzactionare si deschidere de cont pe piata administrata la vedere (B.V.B.).

VIENNA Investment Trust nu percepe taxa de deschidere a contului si nici abonament, ci doar un comision stabilit in functie de numarul de contracte Futures sau Options pe care le veti tranzactiona.