Certificate emisii gaze cu efect de sera

S.S.I.F. VIENNA Investment Trust este o societate de servicii de investitii financiare cu experienta de aproape 20 de ani in domeniul in care activeaza. Suntem specializati in intermedierea instrumentelor financiare si a instrumentelor derivate cotate pe piete reglementate. Ne-am implicat in proiecte ample vizand emisiile si pietele de mediu, devenind prima societate de investitii financiare romaneasca membra a unei burse ce tranzactioneaza astfel de instrumente.

14.000 de instalatii cad sub incidenta Schemei de Comercializare a Gazelor cu Efect de Sera (EU ETS) de la 1 ianuarie 2005. Scopul Schemei, care este unul din importantele elemente UE de a se conforma obiectivelor Protocolului de la Kyoto, este de a reduce emisiile de dioxid de carbon ale statelor membre prin controlarea celor mai mari emitatori de CO2 din fiecare stat.

Directiva ETS revizuita introduce conceptul unei abordari armonizate la nivelul UE pentru alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Aceasta prevede ca, pentru cea de-a treia etapa a schemei, respectiv 1 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2020 a schemei, principiul de baza pentru distribuirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera il reprezinta achizitionarea integrala a acestora prin intermediul licitatiilor organizate de catre Comisia Europeana si statele membre, pe bursele europene desemnate.

Accesul operatorilor EU ETS la aceste procese se poate realiza prin intermediul S.S.I.F. VIENNA Investment Trust care detine calitatea de participant al Bursei Europene de Energie – European Energy Exchange (EEX).

European Energy Exchange (EEX), cu sediul la Leipzig, a fost infiintata in anul 2002, ca urmare a fuziunii dintre cele doua burse de energie germane, din Frankfurt si Leipzig. De atunci, EEX a evoluat de la o bursa de energie pura la un lider al pietelor de tranzactionare a energiei, precum si a produselor legate de cele energetice, avand puternice parteneriate internationale. European Energy Exchange (EEX) a fost desemnata platforma comuna de licitatii a UE pentru 25 de state membre, si individual pentru Germania.

Pentru a intari pozitia EEX, activitatile de clearing au fost transferate, in 2006, subsidiarei European Commodity Clearing (ECC). Astazi, ECC este cea mai mare casa de clearing din Europa pentru energie si produse legate de energie.

S.S.I.F. VIENNA Investment Trust este singura societate romaneasca ce detine calitatea de participant al Bursei Europene de Energie – European Energy Exchange (EEX), in vederea efectuarii de tranzactii pe piata Spot Markets cu certificate de emisii, precum si de a participa in nume propriu cat si in numele clientilor in cadrul licitatiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera pe platforma comuna de licitatie EEX – European Energy Exchange, Germania.

Prin Decizia nr.99/05.02.2013, S.S.I.F. VIENNA Investment Trust a fost autorizata de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) pentru a licita in cadrul licitatiilor cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera in numele clientilor, conform prevederilor art.18 alin.(3) din Regulamentul UE nr.1031/2010 privind calendarul, administrarea si alte aspecte ale licitarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera in temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare acotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii.

Un operator care administreaza o instalatie ce intra sub incidenta schemei de comercializare poate valorifica certificatele, iar sumele obtinute de catre societate pot fi directionate catre orice fel de investitii sau necesitati.

Servicii oferite:

  • Tranzactionare pe piete reglementate:vanzarea/cumpararea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera;
  • Administrare portofoliu:administrarea portofoliilor, cu respectarea mandatului acordat;
  • Servicii Consultanta:consultanta pentru investitii;
  • Servicii Banking:swaps, hedge, forward, creditare, finantare.

Produse:

  • EUA– European Union Allowance – unitate tranzactionabila (cotata la bursa) din Schema de Tranzactionare. Un EUA reprezinta dreptul de a emite 1 tona de dioxid de carbon.
  • CER– Certified Emission Reduction – o unitate egala cu o tona de dioxid de carbon. CER-urile sunt emise pentru reducerea emisiilor din activitati de proiecte D.M. – Clean Development Mechanism (energie verde).
  • ERU– Emission Reduction Unit – o unitate de reducere de emisii obtinuta printr-un proiect I. (Joint Implementation). O unitate este egala cu o tona de dioxid de carbon.
  • VER– Verified Emission Reduction – sunt credite de carbon care nu sunt certificate sub Protocolul de la Kyoto, dar pot fi folosite pentru compensarea emisiilor de carbon. 1 VER corespunde unei tone de dioxid de carbon.

S.S.I.F. VIENNA Investment Trust se adreseaza:

  • operatorilor (orice persoana care opereaza sau controleaza o instalatie) care urmaresc:

– obtinere de lichiditati prin valorificarea excedentului de certificate;

– obtinerea de lichiditati prin finantare pe termen scurt;

– administrarea profesionista a portofoliului anual de certificate;

– achizitia de certificate la pretul pietei pentru acoperirea deficitului curent si evitarea penalizarilor de 100 de euro per tona.

  • persoanelor fizice sau juridice care detin sau intentioneaza sa achizitioneze certificate de emisii de gaze cu efect de sera.

Uniunea Europeana, cu scopul de a fi in concordanta cu protocolul de la Kyoto, a lansat Schema Europeana de Comercializare a Certificatelor de Emisii de Gaze cu Efect de Sera (EU ETS) pentru toate cele 25 de state membre, la 1 ianuarie 2005. Statele membre au stabilit, pentru industrie, un plafon global de emisii de gaze si vor emite aceste certificate (de exemplu, dreptul de a emite o tona de CO2) egale cu acel plafon. Instalatiile care intra sub incidenta acestui plafon sunt nevoite sa predea un certificat pentru fiecare tona de CO2 emisa. Numarul total de certificate din acest plafon va fi redus anual, asigurandu-se, astfel, o continua reducere a emisiilor.

Acest sistem de limitare si comercializare a certificatelor reglementeaza emisiile de dioxid de carbon la aproximativ 15.000 de companii sau instalatii de petrol si gaze, energie, celuloza si hartie, ciment si sticla, otel pe teritoriul UE. Acestor instalatii le sunt alocate, in fiecare an, certificate de emisii de gaze tranzactionabile. Companiile ale caror emisii depasesc cota alocata se vor confrunta cu sanctiuni mari: 100 de euro pe tona, in perioada 2013-2020. In plus fata de plata penalitatilor, societatile sunt obligate sa depuna in continuare certificatele lipsa pentru anul urmator.

In loc de a reduce propriile emisii, o societate poate sa isi indeplineasca cota de certificate cumparandu-le de la o alta companie care inregistreaza excedent, datorita unui proiect de reducere a emisiilor. Astfel, se creaza un stimulent pentru acele companii care pot reduce emisiile la costuri mai mici decat pretul din piata al certificatelor de emisii de gaze si, prin urmare, ajuta la scaderea acestor costuri.

Certificatele de CO2 vor fi achizitionate in cadrul licitatiilor organizate pe platforma comuna a UE.

Ideea principala care trebuie luata in considerare este urmatoarea: comercializarea certificatelor de emisii de gaze poate deveni cel mai profitabil instrument de finantare al afacerii dumneavoastra. De asemenea, fondurile rezultate pot fi folosite pentru a finanta orice activitate din cadrul societatii, fara nici o restrictie.

S.S.I.F. VIENNA Investment Trust S.A. a notificat intentia de a presta servicii si activitati de investitii pe teritoriul urmatoarelor State Membre ale U.E. iar lista societatilor de servicii de investitii financiare autorizate sa presteze pe teritoriul acestor State Membre ale U.E., poate fi consultata la:

FRANTA: https://www.regafi.fr/spip.php?type=simple&id_secteur=3&lang=en&denomination=vienna+investment+trust&page=af&id=2023

OLANDA: https://www.afm.nl/en/professionals/registers/vergunningenregisters/beleggingsondernemingen/details?id=81FAEE98-68A1-E011-A203-005056BE6692

AUSTRIA: https://www.fma.gv.at/en/search-company-database/?cname=vienna+investment+trust&place=&bic=&category=&per_page=10&submitted=1

GERMANIA: https://www.bafin.de/EN/PublikationenDaten/Datenbanken/Unternehmenssuche/unternehmenssuche_node_en.html;jsessionid=F37E1EA3C64D2A4325FDA0CD33C006B2.1_cid370

Aspecte juridice incidente pietei de capital:

Legea 126/2018 privind pietele de instrumente financiare

OUG nr.32/2012 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare si societatile de administrare a investitiilor, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital

Regulamentul A.S.F. nr. 5/2019 privind reglementarea unor dispozitii referitoare la prestarea serviciilor si activitatilor de investitii conform Legii nr. 126/2018 privind pietele de instrumente financiare

Regulamentul C.N.V.M. Nr. 12/2012 pentru aplicarea prevederilor art. 6 lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene si a art. 18 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 1.031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea si alte aspecte ale licitarii certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera in temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European si a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera in cadrul Comunitatii.